Nasze swojskie wyroby
Skosztuj naszych własnych, regionalnych produktów!
Nabiał, chleb, wędliny
Goście naszego gospodarstwa mogą skosztować ekologicznej i zdrowej żywności, pochodzącej z naszej hodowli i wyprodukowanej w naszym gospodarstwie.
- Atutem są: sery kozie, oscypki, mleko, maślanka, masło, jaja od kur z wolnego wybiegu i chleb.
- Chleb wypiekany jest w sposób tradycyjny w piecu kaflowym.
- Produkty mleczne, pieczywo oraz przetwory są dziełem naszej gospodyni.
- Gospodarz odpowiada za wędzenie kiełbasy oraz produkcję wolno dojrzewającej szynki.
Ryby
Prosto z naszych własnych stawów rybnych!
Pstrąg, karp i amur
- Ryby przyrządzane są na różne sposoby: smażone, grillowane lub wędzone.
- Istnieje możliwość zakupu naszej pysznej i świeżej ryby z przydomowej hodowli pstrąga.
- Pstrąga pakujemy próżniowo. Wydłuża to znacznie okres przechowywania, pozwalając jednocześnie zachować wszelkie walory smakowe! Opakowania próżniowe cechuje również higieniczność – chronią przed wyciekiem płynów i przenikaniem zapachu.
Przetwory
Z naszych ekologicznych upraw warzyw i owoców!
Ekologicznie i zdrowo!
W naszym gospodarstwie uprawiane są owoce i warzywa sezonowe: jabłka, winogrona, gruszki, śliwki, maliny, borówki amerykańskie, poziomki, truskawki, pomidory, ogórki, porzeczka czerwona i czarna, rzodkiewki, różnego rodzaju sałaty, cukinie, por, koper, szczypior, a także zioła: bazylia, mięta, melisa i lubczyk.
- Z własnych warzy i owoców wytwarzamy różne przetwory. Są to m.in. soki, nalewki, dżemy, powidła, a także ogórki konserwowe i kiszone oraz surówki.
- W naszej ofercie znajdują się również marynowane grzyby, zbierane w pobliskich lasach w okresie letnio-jesiennym.
- Do uprawy warzyw i roślin używamy tylko ekologicznych nawozów (kompostownik) i nawozów zwierzęcych. Natomiast zwierzęta karmione są ekologiczną paszą (siano, zboże).
- Gospodyni gotuje różnorodne, pyszne potrawy z drobiu, jak np. tradycyjny rosół lub kaczka w jabłkach. Palce lizać!
Miód
Od pracowitych pszczół z naszej własnej pasieki!
Zdrowy miód od pszczelarza
- Miód wytwarzany jest w pasiece zlokalizowanej w pobliżu lasu.
- Powstaje z pyłków zbieranych przez pszczoły na okolicznych łąkach.